przepisy na awokado

3 pyszne i szybkie przepisy na awokado, które musisz wypróbować

Uwielbiasz awokado i szukasz sposobu na włączenie go do swojej diety? Chcesz wypróbować nowe przepisy na awokado, nie tracąc czasu na skomplikowane przygotowanie? W takim razie dobrze trafiłeś, bo w tym artykule przedstawimy Ci kilka prostych i smacznych przepisów z awokado, które z łatwością przygotujesz w domu. Dowiesz się, dlaczego warto jeść awokado, jak często warto włączać je do swojej diety i co można z niego przygotować.

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado uważane jest za zdrowe ze względu na swój bogaty profil odżywczy. Zawiera duże ilości zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów, takich jak witamina K, witamina C, witamina B6, magnez i potas.

Te składniki odżywcze pomagają utrzymać zdrowie serca, wspomagają funkcjonowanie mózgu i pomagają utrzymać prawidłową wagę. Awokado zawiera również przeciwutleniacze, które z kolei pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Ponadto możesz posadzić pestkę awokado i dzięki niemu wyhodować roślinę awokado.

Jak często jeść awokado?

Ogólnie zaleca się spożywanie awokado w rozsądnych ilościach 1-2 razy w tygodniu w ramach zdrowej i zbilansowanej diety. Kiedy nie jeść awokado? Spożycie zbyt dużej ilości awokado może stanowić problem, ponieważ chociaż awokado zawiera zdrowe tłuszcze, jest również bogate w kalorie.

Jeśli więc zjesz za dużo awokado, możesz zacząć przybierać na wadze z powodu zwiększonego spożycia kalorii. Ponadto awokado może być skażone pestycydami, dlatego ważne jest, aby spożywać je z umiarem i najlepiej wybierać wyłącznie jego warianty BIO.

przepisy na awokado

Jak pysznie przygotować awokado?

Awokado można wykorzystać w kuchni na naprawdę wszechstronne sposoby. Awokado można przygotować na wiele sposobów. W szczególności awokado można rozgnieść widelcem lub blenderem i wykorzystać jako składnik guacamole, dipów, sosów itp. Awokado można również pokroić w kostkę i wykorzystać jako składnik sałatek lub kanapek.

Jakie są inne sposoby przygotowania awokado?

  • Grillowanie – nadaje lekko przypieczoną skórkę i miękkie, kremowe wnętrze.
  • Pieczenie – awokado można nadziewać różnymi nadzieniami i piec w piekarniku.
  • Smażenie – aby uzyskać pyszne i chrupiące danie, pokrój awokado w plasterki i smaż na złoty kolor.
Jak pysznie przygotować awokado?

Co można zrobić z awokado?

Sposobów wykorzystania awokado w kuchni jest wiele. Do najpopularniejszych potraw zawierających awokado należą:

  • Guacamole – klasyczne danie meksykańskie z puree z awokado, czosnku, cebuli, limonki i przypraw.
  • Tost z awokado – Pokrojone awokado na grzance z odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Sałatki – Awokado jest powszechnie stosowane jako składnik różnych sałatek.
  • Koktajle — puree z awokado często dodaje się do koktajli owocowych, aby zwiększyć ich kremowość.
  • Masło Awokado – Awokado można zmiksować i stosować jako substytut masła lub margaryny.

Przepisy na awokado

Tost z awokado i jajkiem

Tost tostowy z awokado i okiem wołu jest bardzo szybki, pożywny i smaczny. Taki tost z awokado lub awotostem możesz przygotować na przykład na śniadanie lub lunch. Do przygotowania 2 tostów będziesz potrzebować:

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • tost lub inny chleb
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka

Procedura przygotowania:

  1. Awokado rozkrój nożem i usuń skórkę łyżką.
  2. Włóż do miski i rozgnieć widelcem.
  3. Dodać sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
  4. Przygotuj solone i posypane pieprzem oczy wołu z jaj złożonych na patelni z kroplą oleju.
  5. Kromki chleba podpiecz w tosterze lub na patelni.
  6. Na koniec rozprowadź grubszą warstwę mieszanki awokado na podpieczonym toście i połóż na wierzchu okularki.
Przepisy na awokado

Pasta z awokado lub guacamole z awokado

Pasta z awokado jest również bardzo smaczna. Do przygotowania pasty z awokado potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki posiekanych pomidorów
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować pastę z awokado?

  1. Awokado rozkrój nożem i usuń skórkę łyżką.
  2. Włóż do miski i rozgnieć widelcem.
  3. Dodać wyciśnięty czosnek, pomidory, kolendrę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Podawać jako dip, smarowany chlebem lub jako składnik kanapek.

Wskazówka: wypróbuj guacamole z awokado i chipsami tortilla jako zdrowszą opcję na wieczorną przekąskę przed telewizorem.

Pasta z awokado lub guacamole z awokado

Sos awokado z makaronem

Kolejnym smacznym przepisem na awokado jest przepis na kremowy sos z awokado z makaronem. Co będzie potrzebne do przygotowania 2 porcji?

  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 gramów makaronu
  • 80 gramów twarogu lub twarogu (na przykład Gervais)
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • Parmezan do posypania

Procedura jego przygotowania powinna wówczas wyglądać następująco:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
  2. W międzyczasie przekrój awokado, obierz je, pokrój i włóż do blendera.
  3. Dodać sok z cytryny, serek śmietankowy, obrany ząbek czosnku i posiekaną kolendrę.
  4. Całość mieszamy, aż powstanie gęsty kremowy sos.
  5. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić mlekiem.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem z awokado.
  8. Podawać posypane parmezanem.
Sos awokado z makaronem

Jak widać, przepisy na awokado są bardzo szybkie i łatwe, a jednocześnie pyszne i pełne składników odżywczych. Który z przepisów wypróbujesz?

Nie wiesz co ugotować? Zainspiruj się naszymi 5 przepisami na tanie obiady.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *