przepis na ciasteczka świąteczne

Przepis na ciasteczka świąteczne: 5 ulubionych rodzajów

Okres świąt Bożego Narodzenia wiąże się z wieloma tradycjami. Jednym z najsmaczniejszych zwyczajów jest pieczenie tradycyjnych świątecznych ciasteczek. Każda rodzina ma swoje ulubione przepisy na ciasteczka swiąteczne, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Co roku spotykamy cudowny aromat cynamonu, wanilii, pierników i orzechów, który wypełnia nasze domy. Ale jakie jest najlepsze ciasteczko świąteczne wszechczasów? Przedstawimy Państwu 5 naszych najpopularniejszych rodzajów ciasteczek świątecznych i dodamy do nich sprawdzone przepis na ciasteczka świąteczne. Jeśli więc chcesz zainspirować się i upiec najlepsze świąteczne ciasteczka w tym roku, to dobrze trafiłeś! Który z naszych przepisów na ciasteczka świąteczne wypróbujesz?

Kiedy piec ciasteczka świąteczne?

Kiedy zaczynacie piec ciasteczka świąteczne? Ciasteczka świąteczne zwykle zaczynają się piec w pierwszy weekend Adwentu, czyli około cztery tygodnie przed samymi Świętami Bożego Narodzenia. Inaczej mówiąc, na przełomie listopada i grudnia. Można również przygotować ciasto wcześniej i pozostawić je w lodówce, a następnie wyjąć, gdy będzie już gotowe do pieczenia.

Śnieżne ciasteczka warto piec aż do ostatniego tygodnia tuż przed Świętami Bożego Narodzenia, ale ten tydzień to także dobry czas na nadziewanie i dekorowanie już wykończonych ciasteczek.

Kiedy wypełniać ciasteczka świąteczne?

Jeśli chodzi o nadzienie świątecznych ciasteczek, zwykle robi się to dopiero na około tydzień przed Bożym Narodzeniem. Dzieje się tak, aby nadzienie miało czas się rozprzestrzenić, ale jednocześnie nie za wcześnie, aby składniki użyte do nadzienia nie zaczęły się szybko psuć.

Jakie słodycze na Święta?

Przygotowując świąteczne przekąski często pojawia się pytanie: „Jakie ciasteczka przygotować na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia?”. Przy nieskończonej liczbie przepisów na świąteczne ciasteczka, wybór tego najlepszego jest prawdziwym wyzwaniem. Na szczęście mamy dla Ciebie rozwiązanie! Nasze popularne przepisy na świąteczne ciasteczka łączą tradycję z kreatywnością, dzięki czemu możesz wprowadzić do swojego domu nie tylko zapach świątecznej atmosfery, ale także pyszne smakołyki. Przygotuj się na magiczny okres Świąt Bożego Narodzenia i wypróbuj nasze wskazówki dotyczące najlepszych świątecznych ciasteczek, które przyniosą Ci radość i dobre samopoczucie. Zainspiruj się także naszymi propozycje prezentow swiatecznych.

5x Przepis na ciasteczka świąteczne

Tradycyjne słodycze Linneusza

W tym klasycznym przepisie do ciasta dodaje się zmielone orzechy laskowe, ale można użyć także innych orzechów. Następnie dwie części kruchych ciasteczek sklejamy konfiturą owocową i posypujemy cukrem pudrem. Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą także specjalne foremki do wycinania. Następnie przygotuj:

  • jajka – 3 szt
  • cukier – 300 g
  • masło – 340 g
  • proszek do pieczenia
  • mąka pszenna – 450 g
  • mielone orzechy – 170 g
  • Dżem owocowy
  • cukier puder

Jak przygotować tradycyjne linzowskie słodycze?

  1. Masło ubić mikserem, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie puszysta i biała.
  2. Dodawaj po jednym jajku i mieszaj.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do przygotowanej masy. Zagnieść to na elastyczne ciasto.
  4. Dodać zmielone orzechy i za pomocą szpatułki rozprowadzić je po całej powierzchni.
  5. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę.
  6. Posyp stół odrobiną mąki i posmaruj wałek olejem roślinnym. Rozwałkuj warstwę ciasta na grubość ok. 5 – 6 mm. Jeśli ciasto jest lepkie, można dodać trochę mąki.
  7. Wytnij okrągłe półfabrykaty – powinna być ich parzysta liczba. Za pomocą formy rób małe dziurki co sekundę.
  8. Rozgrzej piekarnik do 190°C i piecz ciasteczka, aż brzegi lekko się zarumienią. Następnie pozwól ciasteczkom całkowicie ostygnąć.
  9. Na koniec posmaruj ciastka marmoladą i złóż je drugą połówką z wyciętym otworem.
przepis na ciasteczka świąteczne - Tradycyjne słodycze Linneusza

Kultowe świąteczne pierniki

Pierniki nierozerwalnie kojarzą się ze świętami i tradycjami bożonarodzeniowymi, dlatego z pewnością można je zaliczyć do najpopularniejszych i najlepszych ciasteczek bożonarodzeniowych. Dodatkowo ten przysmak to nie tylko pyszny deser, ale może być także oryginalną ozdobą choinki. Niech aromat przypraw, tak charakterystyczny dla bożonarodzeniowych pierników, ogarnie Twój dom i naprawdę będzie mógł w pełni cieszyć się Świętami Bożego Narodzenia. Co będzie Ci do tego potrzebne?

  • mąka pszenna – 440 g
  • brązowy cukier – 85 g
  • miód – 200 g
  • masło – 115 g
  • jajko – 1 szt
  • mielonego imbiru
  • mielony cynamon
  • mielone goździki
  • sól
  • Soda
  • białko jaja
  • cukier puder – 165 g
  • kwas cytrynowy

Procedura pieczenia:

  1. W rondelku wymieszaj miód, cukier, sól, imbir, cynamon i goździki. Doprowadzić tę aromatyczną mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając.
  2. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj masę.
  3. Dodać zmiękczone masło i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Ostrożnie wbij jajko i dodaj je do mieszanki maślano-miodowej.
  5. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Połóż je na posypanym mąką stole, rozwałkuj warstwę na grubość około 5 do 7 milimetrów.
  6. Za pomocą bożonarodzeniowych wycinarek wytnij na przykład kształt patyczka.
  7. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz przez 10-12 minut.
  8. Podczas gdy ciasteczka ostygną, przygotuj lukier. Białka ubić z kwaskiem cytrynowym, aż utworzy się miękka piana. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ubijamy.
  9. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego z cienką końcówką i udekoruj piernikami.
Kultowe świąteczne pierniki

Pachnące bułeczki waniliowe

Pachnące bułeczki waniliowe to z pewnością jedne z najlepszych świątecznych ciasteczek! Kto nie wyobraża sobie bez nich Świąt? Przygotuj z nami te kruche, delikatne i pyszne bułeczki i stwórz w domu odpowiednią świąteczną atmosferę.

Składniki:

  • 250 g mąki zwykłej
  • 200 g zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
  • 200 g masła (temperatura pokojowa)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Cukier puder i cukier waniliowy do posypania gotowych bułek

Metoda:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i wyrób gładkie ciasto.
  2. Ciasto owinięte w folię odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  3. Wystudzone ciasto rozwałkować na mniejsze bułeczki, pokroić nożem i nadać im pożądany kształt na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut lub do momentu, aż będą lekko złociste.
  5. Gdy bułeczki są jeszcze ciepłe, obtaczamy je w cukrze pudrze wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego. Dzięki temu uzyskają cudowną warstwę słodyczy i smaku.
Pachnące bułeczki waniliowe

Ciastka smalcowe nadziewane marmoladą

Słodycze smalcowe, zwane także sadlovkami, należą do tradycyjnych, starych czeskich przepisów. Ich przygotowanie jest proste, a efektem jest delikatne ciasto, które pięknie prezentuje się również na świątecznym stole, bez konieczności dekoracji.

Składniki:

  • 300 g mąki zwykłej
  • 300 g smalcu (ciepłego, ale nie roztopionego)
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • marmolada (porzeczkowa) jako nadzienie

Metoda:

  1. Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić ciasto.
  2. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  3. Następnie formujemy z niego kulki, przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i kopiemy w nich dziury od góry. Można do tego użyć odwróconego końca drewnianej łyżki.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut.
  5. Wystudzone ciasteczka smalcowe napełnij marmoladą, najlepiej czerwoną porzeczką i pozostaw do wyschnięcia.
Ciastka smalcowe nadziewane marmoladą

Pomarańczowy cukierek

Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez zapachu owoców cytrusowych. Te ciasteczka mogą być nie tylko pomarańczowe, ale także cytrynowe – wtedy poczujesz lekką goryczkę. Te ciasteczka można również ozdobić czekoladą.

Do pomarańczowych świątecznych ciasteczek będziesz potrzebować:

  • cukier – 220 g
  • masło – 100 g
  • jajko – 1 szt
  • sok pomarańczowy – 30 ml
  • skórka pomarańczy
  • proszek do pieczenia
  • sól
  • mąka pszenna – 250 g
  • cukier puder

Jak wygląda proces przygotowania pomarańczowych ciasteczek?

  1. Obierz pomarańczę i wyciśnij sok.
  2. Skórkę i cukier dobrze zmielić, aby wchłonął aromat cytrusów.
  3. Cukier utrzeć ze 100 g miękkiego masła na puszystą masę – zajmie to około 2 minut.
  4. Do masła dodać jajka i sok pomarańczowy. Wszystko ponownie wymieszaj.
  5. Do powstałej masy dodać suche składniki (mąkę, sól i proszek do pieczenia) i za pomocą miksera wyrobić ciasto. Będzie dość klejące, dlatego owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  6. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz kulki w cukrze pudrze.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 15-25 minut.
przepis na ciasteczka świąteczne - Pomarańczowy cukierek

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *