Pak Choi przepis

5x smaczny PAK CHOI przepis: Pak Choi czyli kapusta pekińska

Jeśli szukasz nowych, ciekawych przepisów, które wzbogacą Twoją dietę, przygotowanie czegoś dobrego z kapusty pekińskiej lub Pak Choi może być świetnym wyborem. Ten rodzaj warzyw jest bardzo popularny w Azji ze względu na doskonały smak i dużą wartość odżywczą. Jednak powoli zaczyna zadomowić się również w czeskich kuchniach.

Zastanawiasz się, jak sprytnie wykorzystać to warzywo w kuchni i jak gotować Pak Choi przepis? A do przygotowania jakich posiłków są najbardziej odpowiednie? W takim razie jesteś we właściwym miejscu, ponieważ w tym artykule przyjrzymy się pięciu niesamowitym przepisom, które pokażą Ci, jak wyśmienicie wykorzystać Pak Choi w kuchni i jak ugotować Pak Choi przepisy.

Co to jest Pak Choi?

Co to jest Pak Choi? A jak smakuje?

Pak Choi, lepiej znana tutaj jako kapusta pekińska, to liściaste warzywo pochodzące z Azji, które jest szeroko stosowane w kuchni azjatyckiej. Ma białe łodygi z szerokimi zielonymi liśćmi i jest gotowa do zbioru mniej niż dwa miesiące po posadzeniu.

Ma łagodny, lekko słodki smak i jest doskonałym źródłem witaminy C, K i witaminy A. Warzywo to jest często wykorzystywane w różnych daniach azjatyckich, w tym w zupach i daniach typu stir-fry, a także często spożywane na surowo jako składnik sałatki.

Pak Choi przepisy

To wspaniałe warzywo, które można wykorzystać w wielu różnych przepisach. Poniżej kilka konkretnych pomysłów na to, co można przygotować z tych warzyw. Nad którym będziesz się najbardziej ślinić?

Pak Choi przepisy

Smażone Pak Choi z ryżem

  • Pokrój kapustę pekińską na mniejsze kawałki, usuwając twarde łodygi.
  • Rozgrzej patelnię z olejem na dużym ogniu i dodaj do niej posiekany czosnek i imbir, co nada kapuście bardziej wyrazisty smak.
  • Po kilku sekundach dodaj Pak Choi i smaż przez 2-3 minuty, aż zmięknie.
  • Dodaj sos sojowy do smaku i podawaj razem z dodatkiem (ryż).

Pyszna Sałata Pak Choi

Jeśli lubisz sałatki, możesz spróbować dodać do swojej sałatki kapustę pekińską. Wystarczy pokroić go na mniejsze kawałki i dodać do ulubionych składników.

Składniki:

  • 2 główki kapusty pekińskiej
  • cebula
  • 2-4 marchewki
  • 2 ogórki
  • świeża mięta
  • świeża kolendra
  • prażone orzeszki ziemne

Ubieranie się:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • sok limonkowy
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Cienko pokrój Pak Choi, cebulę, marchewkę i ogórek. Posiekaj świeże zioła, kolendrę i dodaj prażone orzeszki ziemne. I wymieszaj wszystko.
  2. Połącz wszystkie składniki dressingu w misce i dobrze wymieszaj.
  3. Do powstałej mieszanki od początku wlewamy dressing i dokładnie mieszamy.
  4. W razie potrzeby udekoruj sałatkę dodatkowymi orzeszkami ziemnymi i ziołami.
  5. Sałatkę podawaj od razu, aby zachować świeżość.
Pyszna Sałata Pak Choi

Zupa Pak Choi

  • Zrób bulion (np. z kurczaka lub warzyw) i dodaj do niego posiekaną Pak Choi.
  • Następnie dodać pokrojone w kostkę tofu i gotować całość przez około 10 minut.
  • Do smaku można dodać imbir, czosnek, sos sojowy lub papryczki chilli.
  • Możesz poprawić smak gotowej zupy makaronem.

Kapusta pekińska z wieprzowiną i ryżem

  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę wieprzowinę – najlepiej na złoty kolor.
  • Dodaj cienko pokrojoną kapustę pekińską i smaż przez około 5 minut, aż zacznie mięknąć.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę i czosnek i całość smaż na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
  • W razie potrzeby dodaj sos sojowy, aby poprawić smak.
  • Podawać z ugotowanym ryżem.

Kapusta pekińska zasmażana z tofu – przepis z Pak Choi dla wegetarian

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 200 g tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Proces przygotowania:

  1. Umyj, oczyść i pokrój kapustę pekińską w paski. Tofu pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  3. Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu na złoty kolor. Następnie kładziemy na talerz.
  4. Na patelnię dodać cebulę i czosnek i smażyć do miękkości.
  5. Dodaj kapustę pekińską i smaż przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zmięknie.
  6. Dodać sos sojowy, sól i pieprz do smaku i wymieszać.
  7. Usmażone tofu ponownie przełożyć na patelnię i wymieszać z kapustą pekińską.
  8. Mieszankę podaje się na ciepło z ryżem lub innym dodatkiem według gustu.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *