Szukasz nowych pomysłów na słodki lunch, który sprawi Ci przyjemność i poprawi Twój nastrój? Masz ochotę spróbować czegoś nowego i nieszablonowego – może słodkich przepisów? Jeśli tak, to jesteś we właściwym miejscu! W dzisiejszym artykule przedstawiamy 4 popularne przepisy na słodkie dania, które z pewnością przypadną Ci do gustu.
Table of Contents
Co słodkiego na lunch?
Pewnie słyszałeś, że śniadanie jak król, obiad jak szlachcic i kolacja jak żebrak. Słodki lunch może być świetną opcją na weekendowy lunch. Umili Twój dzień i z pewnością zadowoli całą Twoją rodzinę. Wypróbuj nasze 4 ulubione słodkie przepisy, które możesz przygotować jako słodki lunch, deser lub słodką przekąskę.
Naleśniki z owocami i bitą śmietaną – legendarne danie na słodko
Jakie surowce kupić?
- 1 szklanka zwykłej mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- dowolne owoce (np. truskawki, jagody, banany, kiwi)
- bita śmietana
- syrop klonowy (lub inny ulubiony syrop)
Jak przygotować te smaczne naleśniki?
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
- W drugiej misce wymieszaj mleko, jajka i olej.
- Mieszaj obie mieszanki, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją olejem.
- Za pomocą chochli na patelnię nałóż porcję ciasta i smaż je z obu stron, aż naleśniki będą złocistobrązowe.
- Naleśnik przełóż na talerz i udekoruj plasterkami owoców. Złóż naleśnik na pół, a następnie na ćwiartkę, tworząc trójkąt.
- Przed podaniem dodać bitą śmietanę i syrop.
Plasterki piernika – czy znajdą się w Twoich ulubionych słodkich przepisach?
Czego będziesz potrzebować?
- 300 gramów zwykłej mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 120 gramów masła
- 120 gramów cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu
- 150 mililitrów śmietany do ubijania
- 200 gramów gorzkiej czekolady
Procedura przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę zwykłą, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika.
- W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na kremową masę. Dodaj jajko i miód i dobrze wymieszaj.
- Obie masy łączymy w jedną i wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciasto wyłóż na blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 do 20 minut, aż nabierze jasnozłotego koloru. Następnie pozwól mu ostygnąć.
- W małym rondlu podgrzej śmietanę na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka.
- Na upieczony spód piernikowy wyłóż masę czekoladową. Pozostawić do ostygnięcia – aż czekolada stwardnieje.
- Na koniec pokrój plasterki na mniejsze kawałki i podawaj.
Ciasto z jabłkami i cynamonem – pyszne słodkie danie na lunch
Jakie surowce są potrzebne?
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 szklanka zwykłej mąki
- 1/2 szklanki granulowanego cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jak upiec to pyszne ciasto?
- Jabłka obrać, usunąć rdzeń i pokroić w cienkie plasterki.
- Cukier wymieszać z mielonym cynamonem, dodać szczyptę soli.
- W misce wymieszaj mąkę zwykłą, proszek do pieczenia i cukier granulowany.
- Dodaj jajko i olej roślinny i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
- Nasmaruj blachę do pieczenia masłem.
- Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia i ułóż na nim plasterki jabłka.
- Następnie wylej na ciasto mieszaninę cukru i cynamonu utworzoną w kroku 2.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 do 40 minut, aż ciasto się zarumieni i zacznie odchodzić od brzegów formy.
- Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia, pokroić na porcje i podawać.
Pączki twarogowe z makiem – słodki lunch na lepszy nastrój
Co będzie potrzebne do przygotowania?
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki zwykłej
- 2 łyżki granulowanego cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 200 g zmielonego maku
200 g granulowanego cukru
Jak postępować?
- W misce wymieszaj twarożek, jajka, mąkę pszenną, brązowy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto twarogowe.
- Z ciasta uformuj małe kulki.
- Do dużego garnka wlać odpowiednią ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj kulki twarogowe w wodzie przez około 10 minut.
- W międzyczasie przygotować nadzienie makowe. W drugim garnku wymieszaj zmielony mak i cukier granulowany. Następnie stopniowo dodawaj gorącą wodę i mieszaj, aż mieszanina zacznie mieć papkowatą konsystencję.
- Wyjmij kulki twarogowe i zawiń je w mak, tak aby były całkowicie przykryte.
- Na głęboką patelnię wlać olej i rozgrzać na średnim ogniu. Smażyć kulki twarogowe na gorącym oleju, aż się zrumienią i złoci.
- Gotowe pączki z twarogiem posypane makiem podawać na ciepło.
-
Najgłębsze Jan Werich cytaty. „Największą sztuką jest być żywym na swój własny sposób.”
Jan Werich cytaty należą do najbardziej znanych powiedzeń czeskiej kultury. Poznasz niektóre z najgłębszych cytatów Jana Wericha.
-
Pleśń w doniczce: Jak pozbyć się pleśni i jak jej unikać
Pleśń w doniczce to problem, z którym boryka się wielu hodowców. Poznaj najczęstsze objawy pleśni doniczkowej i jak podjąć działania.
-
Pomysły na najlepsze jesienne paznokcie: 11 wspaniałych inspiracji
Najlepsze jesienne paznokcie to świetny sposób na uczczenie piękna jesieni. Poznaj najlepsze pomysły i inspiracje na jesienne paznokcie.
Iveta Soukalová pracuje jako webmaster i specjalistka SEO. Tworzy strony internetowe i dba o ich zawartość i jakość. Uwielbia książki i lubi ćwiczyć swoje słownictwo i wiedzę, pisząc różne teksty.