zdrowe śniadanie

ZDROWE ŚNIADANIE: 5 szybkich przepisów na smaczne śniadania

Zapewne słyszałeś, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wybór odpowiedniego pożywienia na śniadanie zapewni energię na cały dzień i wspomoże trawienie. W tym artykule przedstawiamy kilka wskazówek dotyczących zdrowych śniadań oraz przepisy na śniadania, które łatwo i szybko przygotujesz samodzielnie w domu.

Zdrowe śniadanie – które wybrać?

Nie wiesz co zjeść na śniadanie? Myśląc o tym, co zjeść na śniadanie, pomyśl przede wszystkim o równowadze pomiędzy białkiem, błonnikiem i węglowodanami. Odpowiednie są na przykład chleb pełnoziarnisty z masłem i dżemem, płatki owsiane z orzechami i owocami lub tosty z jajkiem i warzywami. Jeśli masz ochotę na słodkie śniadanie, możesz przygotować na przykład smoothie ze świeżych owoców i warzyw z dodatkiem jogurtu lub twarogu.

Odpowiednio dobrane śniadanie podkręci metabolizm i zapewni energię na cały dzień, a także wspomoże trawienie. Nie wahaj się więc z wyborem śniadania i podaruj swojemu organizmowi zdrowe śniadanie, pełne witamin i składników odżywczych.

Zdrowe, słone śniadanie

Jeśli wolisz śniadanie na słono, wypróbuj nasze 2 przepisy na szybkie, zdrowe śniadania z kilku składników.

Tost z awokado i jajkiem

Tosty z awokado to bardzo szybkie, zdrowe, pikantne śniadanie pełne składników odżywczych. Przygotujesz go w kilka minut i potrzebujesz tylko kilku składników.

Surowy materiał:

  • 1-2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 jajko
  • 1-2 pomidory
  • Sól i pieprz do smaku

Metoda:

  • Awokado rozgnieć widelcem, dopraw solą i pieprzem i rozsmaruj na pieczywie.
  • Przygotuj jajko na patelni i połóż je na awokado.
  • Do jajka dodać pokrojone pomidory, posypać solą i pieprzem.
  • Można skropić oliwą
zdrowe śniadanie tost z awokado

Omlet

Wśród zdrowych śniadań z pewnością nie może zabraknąć przepisów zawierających jajka. Jednym z najprostszych przepisów na zdrowe śniadanie z jajek jest przepis na omlet jajeczny.

Surowy materiał:

  • 2-3 jajka
  • 1/4 szklanki posiekanych warzyw (np. papryki, cebuli, szpinaku, pomidorów)
  • 1/4 szklanki niskotłuszczowego sera (np. feta, twarożek, mozzarella)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
  • Sól i pieprz do smaku

Metoda:

  1. Jajka wbij do miski, wymieszaj widelcem lub trzepaczką, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła.
  3. Dodać pokrojone warzywa i smażyć około 2-3 minuty, aż będą miękkie.
  4. Na patelnię wlać jajka i chwilę smażyć.
  5. Na połowie omletu rozsmaruj niskotłuszczowy ser i za pomocą szpatułki złóż drugą połowę omletu na ser.
  6. Kontynuuj smażenie omletu, aż będzie złocistobrązowy z wierzchu i ugotowany ze wszystkich stron.

Zdrowe słodkie śniadanie

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich śniadań, wypróbuj nasze przepisy na płatki owsiane, nocną owsiankę czy ciasto kubkowe.

Owsianka

Płatki owsiane są bogate w błonnik i węglowodany, które dodadzą Ci energii na cały poranek. Owsianka owsiana jest więc bardzo dobrym, zdrowym śniadaniem na słodko. Wypróbuj nasze 3 przepisy na płatki owsiane.

Surowy materiał:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 banana lub innego owocu do smaku
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Metoda:

  1. Płatki wsypać do rondla, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu.
  2. Gotuj owsiankę, aż zgęstnieje.
  3. Dodać miód i cynamon i dobrze wymieszać owsiankę.
  4. Podawaj owsiankę udekorowaną bananem lub innym owocem do smaku.
Zdrowe słodkie śniadanie

Płatki owsiane namaczane przez noc

Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu na poranne przygotowanie ugotowanych płatków owsianych, wypróbuj ten prosty sposób na nocne płatki owsiane, których nie musisz gotować i wyjmować z lodówki gotowych do spożycia rano.

Surowy materiał:

  • 50 gramów drobnych płatków owsianych
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka białka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Metoda:

  1. Wybierz odpowiedni pojemnik, najlepiej szklany z zakrętką o pojemności ok. 250 ml.
  2. Płatki wsypać do szklanki, dodać mleko, miód, białko i cynamon.
  3. Wszystko dobrze wymieszaj, zamknij słoik i włóż do lodówki na noc.
  4. Wskazane jest pozostawienie owsianki w lodówce na co najmniej 10 godzin.
  5. Rano udekoruj owsiankę owocami i możesz ją zjeść.
  6. Jeśli masz kuchenkę mikrofalową, podgrzej owsiankę bez przykrycia, ponownie dobrze wymieszaj, a następnie dodaj owoce do smaku.

Ciasto Kubkowe – Kubek Owsiany z Kuchenki Mikrofalowej

Ciasto Kubkowe to bardzo szybkie, zdrowe śniadanie na bazie płatków owsianych, przygotowywane w kubku lub innym pojemniku w kuchence mikrofalowej.

Surowy materiał:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Metoda:

  • Wymieszaj suche składniki (płatki owsiane, mąka migdałowa, cynamon, proszek do pieczenia i sól) w małej misce lub dużym kubku.
  • Dodaj mleko migdałowe, miód i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę bez grudek.
  • Włóż mieszaninę do kuchenki mikrofalowej i uruchom ją na pełnej mocy przez około 1-2 minuty, aż zobaczysz, że mieszanina stwardniała i jest twarda.
  • Pozwól ciastu chwilę ostygnąć, a następnie ostrożnie wyjmij je z pojemnika.
  • Udekorować owocami do smaku, polecamy podawać z jogurtem lub serkiem wiejskim.
Ciasto Kubkowe - Kubek Owsiany z Kuchenki Mikrofalowej

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *