Niezależnie od tego, czy robisz przekąski do szkoły, czy do pracy, powinny one być pożywne, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Przekąski są ważnym paliwem dla Ciebie i Twoich dzieci, dostarczają wystarczającej ilości energii i wspomagają koncentrację. Ponadto przekąska powinna być urozmaicona. Przekąski dla dzieci są nieco mniejsze w porównaniu do posiłku głównego. Ich przygotowanie zależy jednak od ogólnego reżimu dnia i poziomu aktywnego ruchu. Jak zrobić przekąskę i o czym nie zapomnieć przygotowując ją?
Treść artykułu
Co zrobić na przekąskę?
Nie ma znaczenia dla kogo przygotowujesz przekąskę, jej skład powinien być zawsze taki sam – zbilansowany pod względem składników odżywczych. Musi zawierać węglowodany złożone – będą one reprezentowane przez wysokiej jakości rodzaje pieczywa, płatki, musli czy domowy deser. Kolejną część stanowią białka – produkty mleczne lub wysokiej jakości rodzaje szynki. Nie zapominaj także o zdrowych tłuszczach. Poprawą jest wtedy kawałek owocu lub warzywa.
W przekąskach powinny znaleźć się także płyny – najlepiej naturalne soki owocowe lub warzywne. Dobrym wyborem są także różne rodzaje koktajli. W miesiącach zimowych mogą to być również herbaty ziołowe.
Inspiracje na szybkie i smaczne przekąski
Jak zrobić przekąskę do szkoły lub pracy? Zainspiruj się naszymi 4 wskazówkami dotyczącymi pożywnych przekąsek dla każdego. Płatki owsiane nadają się również na przekąskę, można też zabrać ze sobą zdrowe śniadanie.
1. Przekąski w szklance
To prosta metoda, która pozwala na jednoczesne włączenie do diety nabiału, owoców, nasion i orzechów. Ponadto desery w szklance nie tylko dobrze wyglądają, ale także dobrze smakują. Dostarczają organizmowi witamin, minerałów, błonnika, zdrowych tłuszczów i białek. Wystarczy przygotować szklany, zamykany pojemnik i stopniowo układać w nim twarożek lub jogurt i owoce. Posyp wierzch orzechami lub nasionami. Tarta wysokiej jakości czekolada również będzie dobrze smakować.
2. Kanapka
Można wykorzystać pieczywo pełnoziarniste i przygotować z niego nie tylko panierkę czy bułkę, ale także kanapkę czy tost. Można spróbować różnych rodzajów smarowideł na bazie twarogu lub sera. Dodaj do tego kolorowe warzywa – drobno posiekaną marchewkę, paprykę lub pomidory i dopraw świeżymi ziołami – bazylią, pietruszką lub szczypiorkiem. Smaczną i ciekawą opcją są mniejsze tortille lub wrapy, w które można owinąć wysokiej jakości szynkę, plasterki sera, kawałki warzyw i dodać zioła. Do aromatyzowania możesz użyć ziołowego sosu jogurtowego.
3. Domowe batoniki musli
Możesz mieć je gotowe i zawsze pod ręką. Ich przygotowanie nie jest trudne.
Przygotowanie składników na jednego dojrzałego banana
- 200 g płatków owsianych
- 100 g drobno posiekanych mieszanych orzechów – do smaku
- garść mieszanki suszonych owoców pokrojonych na małe kawałki – do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu – nie musi
- 30 g oleju kokosowego
Procedura przygotowania:
Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Rozgnieć banana i dodaj go do miski wraz z miodem i olejem kokosowym. Mieszankę dobrze wyrobić, rozsmarować w formie pałeczek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w zamykanym pojemniku, aby zapobiec zamoczeniu batoników.
4. Zdrowe babeczki
Nie musisz nawet rezygnować ze słodkich wypieków. Co upiec na przekąskę? Mogą to być na przykład zdrowe muffinki z owocami.
Składniki do przygotowania:
- 75 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki zwykłej
- 1 jajko
- 100 ml kefiru
- 40 g masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego, można go zastąpić miodem lub syropem klonowym
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu – nie musi
- jagody – jagody, truskawki, maliny
- biały jogurt do dekoracji
Procedura przygotowania:
Sypkie składniki wsypać do miski, dobrze wymieszać. W innej misce wymieszać płynne składniki i roztopione masło. Wlać do suchej mieszanki i wymieszać trzepaczką. Następnie wmieszać owoce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175ºC przez 20 minut. Po ostygnięciu można udekorować białym jogurtem i posypać kawałkami owoców.
-
Jak wpłynąć na ostrość papryki podczas uprawy? Zwróć uwagę na pH!
Ostrość papryki jest czynnikiem decydującym o jej smaku i zastosowaniu. Dowiesz się, jak wpływać na ostrość i jak pozbyć się ostrości.
-
Czym zastąpić mascarpone w przepisach? 7 wskazówek, co można użyć
Czym zastąpić mascarpone, gdy nie masz go pod ręką? Poznaj sprawdzone wskazówki i alternatywy dla mascarpone.
-
Jak wyciągnąć kołek ze ściany? Procedura bez większych szkód
Jak wyciągnąć kołek ze ściany bez zbędnych uszkodzeń? Dowiesz się, jak delikatnie wyjąć kołek, a także co zrobić, aby ściana wyglądała jak nowa.
Iveta Soukalová pracuje jako webmaster i specjalistka SEO. Tworzy strony internetowe i dba o ich zawartość i jakość. Uwielbia książki i lubi ćwiczyć swoje słownictwo i wiedzę, pisząc różne teksty.